123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vikot's river of random thoughts

[Drugi dio]: Kako odraditi projekt za klijenta i zadržati vlasništvo nad kodom?

Viktor Marohnic

Dakle prije nekih mjesec dana sam napisao blog post o tome kako odraditi projekt po narudžbi za klijenta, ali si ostaviti i neku šansu za napraviti od toga i nešto više ili barem nekoliko puta prodati isti kod. Reakcije i komentari su bili odlični, a možete ih pročitati ovdje

S obzirom da je većini malih tvrtki relativno skupo angažirati dobrog odvjetnika,  u međuvremenu sam zamolio našeg (i naravno najboljeg) odvjetnika Krešimira Planinića da nam napravi šprancu ugovora koju možemo podijeliti ovdje javno. I Pet minuta i ShoutEm već dugo koriste Krešine usluge i pomogao nam je kod nekoliko prilično zeznutih stvari poput investicije, partnerskih odnosa unutar firme, te naravno nekoliko ugovora. S obzirom da je njegov moto da "je bolje da se što manje viđamo", ima i dodatnu motivaciju da nam pomogne ovdje na nazovimo to tako "preventivni način" :).

Ovdje je ugovor u doc formatu, a ovdje je i par komentara na ugovor:

Članak 8.2 je ono što je poanta ovog ugovora i nalazi se pri kraju ugovora da baš ne bode klijenta u oči.

8.2. Radi otklanjanja svake dvojbe, sklapanjem ovog Ugovora Prodavatelj ne predaje i ne prenosi Kupcu autorska prava na izvorni kod Softvera.

Članak 1.3, 1.4, 1.5 je ono što bi trebalo vašeg klijenta učiniti sretnim.

Članak 4. je ono što morate garantirati ne bi li vaš klijent bio siguran da niste negdje nelegalno iskoristili nečiji tuđi rad. Manje više klasika.

A ostalo je slobodna forma. Varijantu sa pohranom CD-a kod javnog bilježnika koju je predložio Đulijano Nola ovdje nemam (komentari na prošli post), ali mi se čini da se lako može dodati ovdje i još malo usrečiti klijenta, pa možda 8.2 lakše prođe.

Jel štima? ;)

Uživajte!

Viktor