123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vikot's river of random thoughts

Startupu jedini mentor treba biti njegov korisnik

Viktor Marohnic

Ovih dana obilazim tako svoje drugove poduzetnike i komentiramo sve i svašta. Ispada da sve nas povremeno kontaktiraju mlade snage i pitaju za savjet, a manje više se svi slažemo da je teško dati dobar savjet jer uglavnom ne poznajemo dovoljno dobro tu specifičnu domenu.

Ja sam osobno prošao kroz nekoliko inkubatora i programa, te bio mentoriran od hrpe iskusnih ljudi, ali uvijek sam imao osjećaj da mi to nije koristilo ni blizu koliko razgovor s kupcima.

image.jpg

 Kad vam treba savjet, pitajte svog korisnika, a ne mentora!

Niste sigurni da li je vaš proizvod dobar ili da li treba nešto mijenjati?  Prosurfajte malo po svojim kontaktima nazovite 10-20 ili 50 brojeva svojih potencijalnih korisnika i biti će te puno pametniji. Obiđite sve farme krava u regiji i znati će te točno kako vaš software za farmere treba izgledati. (Svaka sličnost s Farmeronom je namjerna)

Zanima vas kako je najbolje prodavati software i po kojoj cijeni? Krenite prodavati, prodajte 5 ili 10 komada i znat će te da li je preskupo, prejeftino ili trebate sve skupa baciti u smeće, pa početi ponovo.

Zanima vas kako marketirati vaš proizvod? Gle čuda, to opet najbolje zna vaš korisnik. Pitajte ih što čitaju, kako dobijaju informacije, čije im je mišljenje bitno i eto ga to je vaš merketinški kanal.

 

Što se mene tiče ja sam za vas potpuna budala i ne slušajte me.

Vrijedi za mene, a i za većinu vaših "mentora". Vrlo je vjerovatno da nemam apsolutno nikakvu potrebu za softwareom koji vi proizvodite. Možda zato što sam muško ili ne vozim auto ili sam oženjen ili mi djeca već idu na fakultet pa me ne zanimaju reviewovi dječjih vrtića. Bilo kakav savjet koji ja vam mogu dati je najvjerovatnije kriv. Držite se dalje od mene. No na sreću postoje osobe koje vam mogu dati odličan savjet.

 

Za najbolje poduzetnike niste nikad ni čuli

Vidio sam ovaj uzorak jako puno puta. Hrpa uspješnih poduzetnika se pojavljuje od nigdje, nitko ne zna za njih. Ne idu po startup konferencijama, ne dolaze iz inkubatora, ne drže predavanja, oni  jure brzinom zvuka od korisnika do korisnika, sjede kod kuće i rade na svom proizvodu i onda opet jure od korisnika do korisnika. Tako se postaje uspješan. Networking po konferencijama je ok, ali to je potpuno sporedno.

Tako da za početak, prestanite hodati po startup pitchevima sa tim svojim prekokrasnim powerpointom, sjedite kod kuće i isprogramirajte to čudo, pa izađite van i nađite prvog korisnika. 

 

Sve o filozofiji "customer developmenta" sam naučio od Steve Blanka preko interneta.

Sve o filozofiji "customer developmenta" sam naučio od Steve Blanka preko interneta.