123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

T-Mobile USA, telekom s mudima

Vikot's river of random thoughts

T-Mobile USA, telekom s mudima

Viktor Marohnic

Prije nego krenem na temu želio bih javno objaviti svoj osobni izazov, te se dovesti u situaciju u kojoj više nema odustajanja. Ovo je cilj. Planiram pisati dva posta tjedno, jedan na hrvatskom jedan na engleskom. Hrvatski ću objaviti svaki ponedjeljak, a engleski u četvrtak te tako do kraja godine. I to je to. Sad ćemo da vidimo sad da li sam čovjek od riječi ili sam nitko i ništa :).

No hajde da se mi vratimo na temu iz naslova. Neznam da li pratite što radi T-Mobile US ili ne, ali uglavnom meni je to totalno dobro. Naime do nedavno je T-Mobile u US bio sprdačina od operatera kojeg se njemački vlasnik htio pošto poto riješiti, a nakon što im je propao merger sa AT&Tom gdje su kao odštetu dobili 4 milijarde dolara, novi CEO je odlučio to sve potrošiti na način da okrene telekom industriju naglavačke i ni manje ni više nego uništi AT&T i Verizon. Ako mu uspije, a izgleda da hoće, biti će to moj novi heroj odmah nakon Steve Jobsa koji je telekome natjerao uza zid, oduzeo im kontrolu nad time kakvi se telefoni proizvode, po kojoj se cijeni prodaju, te kontrolu predao proizvođačima. Rezultat je ono što imamo danas, nemilosrdnu konkurenciju u kojoj se proizvođači na nož natječu oko toga tko će napraviti bolji mobitel. Kao i uvijek kad se konkurencija zaoštri, krajnji korisnici profitiraju.

rtx176qr.jpg

Eh sad ako John Leger, TMobile USA CEO, uspije u svom naumu, uskoro ćemo vidjeti drastičan pad cijena telekom usluga, nepostojanje ugovora, data roaming troškove uključene u osnovnu cijenu i još puno toga lijepoga.

Naime TMobile USA već neko vrijeme nudi neograničeni worldwide roaming i najbolju LTE mrežu u USA po najnižim cijenama, a od nedavno svima koji žele preći kod njih i otkup ugovora kod ATT, Verizona i ostalih.

Ako vam to ne govori dovoljno koliko je “lud” (ili zapravo genijalan) novi TMobile CEO onda evo još par nedavnih događaja po kojima je postao još poznatiji.

Za vrijeme CES-a je htio ući na AT&Tev party, pa su ga redari izbacili, dao im je šansu da ipak promisle o svojim postupcima rekavši da će mu to izbacivanje donesti toliko PR-a da nije siguran da im je to baš najpametnije. Svejedno su ga izbacili, a sutra je završio po svim medijima. http://venturebeat.com/2014/01/06/t-mobile-ceo-crashes-atts-ces-party-gets-booted-by-security/ 

Poznat je po svojim nastupima gdje se služi kočijaškim jezikom i provocira. Ovdje je jedan primjer.

A njihov SuperBowl video mi je također prva liga. "Ove godine otkupljujemo vaše ugovore, možda ćemo nagodinu napraviti spot sa preplaćenim zvijezdama."

Eto toliko o John Legery za danas. To je samo jedan primjer kako "luđaci" mijenjaju svijet na bolje. Kad smo pokrenuli svoju firmu prije sedam godina moj šef, a i svi ostali su mi govorili da sam lud. Kad smo u Hrvatskoj pokrenuli startup koji cilja globalno tržište u trenutku dok još nitko nije znao što uopće znaći ta riječ "startup" svi su mi govorili da sam lud.

Hrvatskoj kronično nedostaje takvih "odlučnih luđaka", tako da razmislite što je najluđe što možete napraviti danas i onda to napravite. A najvažnije od svega. Nikad ne odustajte!

 

Toliko od mene za danas. Čitamo se ponovo već za koji dan. Svi ste pozvani na javnu raspravu u komentarima, čekam vas dolje, ne sramite se ;).