123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vikot's river of random thoughts

Responsive svašta nešto, a mobile web i dalje pada dok aplikacije rastu

Viktor Marohnic

apps_dominate_hires-resized-600_0.jpg

Već mi nekoliko tjedana ovaj post stoji u TODO listi i tek sam ga se sada konačno dohvatio. Nekako je nezapaženo u našim medijima (LOL) prošla vijest da je Flurry izbacio novi godišnji report o statistikama korištenja aplikacija na mobitelima povodom, kako oni to zovu, šest godina "mobilne revolucije". Komentirali su to i Chris Dixon i Fred Wilson u svojim blog postovima pa pročitajte i njihovo gledište ako vam se da.

A evo ovdje, ukratko, o čemu se radi i zašto je to važno znati za sve nas koji kruh zarađujemo baveći se već godinama mobilnim problemima, te njima pripadajućim rješenjima.

  • Vrijeme provedeno u mobilnim aplikacijama raste i dalje u odnosu na vrijeme provedeno na mobile webu, te je sada 86% mobilne aplikacije prema 14% mobile web.
  • Bez obzira na sav hype oko responsive dizajna koji je očito sad prošao svoj "peak of inflated expectations" i dalje nemamo niti jedan mobilni web sajt koji bi po user experiencu bio blizu bilo kojoj od boljih mobilnih aplikacija.
  • eMarketer za 2014. predviđa rast zarade od oglasa u mobilnim aplikacijama 75%, a predviđaju i da će se do kraja 2017. više novaca za oglašavanje trošiti u mobinim aplikacijama nego na webu.
  • Većina buđeta za razvoj u svim iole pametnijim firmama, odlazi u app development, dok mobile web development, dobija pare na kapaljku. To je vjerojatno i još jedan od razloga zašto je mobile web UX tako loš.
  • Pitajte bilo koju firmu da li im je vrijedniji app download ili unique user i odgovor će u 100% slučajeva biti app download.

Još malo više detalja ovdje:

Pogled iz mog kuta na gore navedene činjenice:

  • Iako bi svijet profitirao od većeg mobile web usagea i otvorenih platformi to se neće dogoditi u tako skorije vrijeme.
  • I dalje mislim da se za mobile web može napraviti dobra stvar ali samo ako se arhitektura postavi kao da se radi aplikacija. Dobar primjer je USAToday website. Na žalost za tako nešto vam trebaju jako dobri mobile app developeri koji znaju pisati client side Javascript aplikacije, a ne web developeri koji svoje mobile web stranice poslužuju sa servera kao da su zaglavili u dvadesetom stoljeću.
  • Za nas koji smo još na početku mobilne revolucije tamo negdje 2008., bacili sve što smo imali i znali na razvoj mobilnih aplikacije, ovo su odlične vijesti. Potražnja za aplikacijama i mobile developerima nikad nije bila veća, to je nova zlatna groznica. A kad čujete što sve planiramo napraviti do kraja godine po tom pitanju curit će vam sline ;).
  • Ako još uvijek nemate mobilnu aplikaciju za svoj biznis onda ste fakat u banani.

 

Birds flying high you know how I feel
Sun in the sky you know how I feel
Breeze driftin' on by you know how I feel
It's a new dawn
It's a new day
It's a new life
For me
And I'm feeling good, yeah

:)