123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vikot's river of random thoughts

iBeacon - novo poglavlje u mobilnim tehnologijama

Viktor Marohnic

Novi iOS update, prije nekih dva tjedna, donio je neke novosti u vezi Appleove nove i već dugo najavljivane tehnologije zvane iBeacon. Novosti su da iPhone može u pozadini skenirati sve iBeacon uređaje u okolici bez da je i jedna aplikacija otvorena, a također omogućuje vašem iPhoneu da i sam postane iBeacon odašiljač, što otvara hrpu novih mogućnosti i pretvara vas u živi hodajući iBeacon. 

Što je i kako radi iBeacon?
iBeacon tehnologija ima potencijal da poprilično unaprijedi i promijeni način na koji koristimo mobilne telefone danas, ali prije toga evo ukratko objašnjenje kako stvar radi.
iBeacon koristi Bluetooth Low Energy (BLE) tehnoogiju koja troši jako malo energije i omogućava odašiljaču da sa malom baterijom ili solarnom ćelijom funkcionira jako dugo vremena, a sa strane mobilnog uređaja troši jako malo baterije za razliku od GPS-a ili standardnog Bluetootha.
BLE također podržava i prijenos male količine podataka, nije baš moguće konzumirati video preko BLE-a, ali za prenos podatka o lokaciji, kreditnoj kartici ili slično, radi savršeno.

Dolje na slici je Estimote iBeacon uređaj koji se prodaje po cijeni od $99 za tri komada i radi dvije godine sa jednom baterijom.
 

Transient

iPhone može prepoznati signal iz iBeacon uređaja i svrstati ga u tri ranga udaljenosti: far (50 feet), near (2-3 feet) i immediate (2 inches).

 

Transient

Death to NFC, long live iBeacon
Dosta ljudi misli da je iBeacon Appleov odgovor na NFC, ali ta tehnologija je u odnosu na NFC, zapravo superiorna. Osim toga Apple nikad nije gradio NFC čipove u svoje mobitele, što je vjerovatno i najveći razlog zašto se NFC nije proširio u masovnu upotrebu.

Još neke prednosti iBeacona su:

  • Puno veći domet (do 70m)
  • prijenos podataka, 
  • nepotreban dodatni NFC čip, iBeacon koristi bluetooth koji je već ugrađen u većinu mobitela,
  • iPhone ga podržava, a
  • radi i na Androidu (već postooje third party SDKovi).

 

Dosadašnji progres
iBeacon je prvi put najavljen u ljeto 2013, ali tek je nedavno tehnologija postala dostupna developerima. MLB (Major League Baseball) je trenutno u procesu instaliranja iBeacon uređaja na skoro sve svoje stadione, Macys ga isprobava u nekim od svojih trgovina, a uskoro će biti instaliran i u sve Apple Store-ove.

Budućnost

Instalacija iBeacon uređaja na veliki broj lokacija je zapravo jako jeftina. Nekome poput Konzuma bi investicija u opremanje svih svojih trgovina sa iBeacon uređajima bila skoro pa zanemariva. Konzum trenutno ima oko 700 trgovina i recimo da je potrebno u prosjeku 10 iBeacona za svaku, tu govorimo o investiciji od cca milijun kuna. Ako se uzme u obzir povećanje prometa ostvareno kroz real-time promocije u trgovinama, puno lakši loyalty tracking i sveopći porast korištenja smartphonea u široj populacijii, mislim da bi to moglo vrlo brzo biti isplativo. 
U SAD se predviđa da će već do kraja 2014 preko 30.000 trgovina imati instaliran iBeacon.


Trenutno kad se priča o iBeaconu svi uglavnom misle o reklamama, kuponima i slično. No međutim, evo par stvari koje bi se mogle već u skorije vrijeme realizirati pomoću ove tehnologije.

1. Bezkontaktno mobilno plaćanje
Zamislite da uđete u trgovinu, pokupite stvari koje vam trebaju poskenirate sa svojim iPhoneom sve što ste kupili i samo izađete van. Ja to već redovno radim u Apple store-u. 

Ovo je vjerovatno najuzbudljivije područje primjene, s obzirom koliko su popularne tzv. Touchless Payment / Mobile Wallet aplikacije poput Ubera, Covera ili Starbucks apps koji im trenutno generira čak 10% ukupnih prihoda.

Ovdje je i malo više detalja o Appleovom patentu o tzv. Touchless Payments.

Transient

2. Promet

Prometni znakovi bi mogli biti opremljeni sa iBeaconima i davati vam informacije i savjete vezane za vaš put u stvarnom vremenu. Google Maps to već radi jako dobro, a sa iBeaconom bi vam informacija o eventualnim problemima na vašoj ruti mogla biti isporućena direktno na vaš mobitel, baš kad vam treba.

3. Indoor navigacija
iBeacon bi vas mogao navigirati između polica velkih trgovina i olakšati vam snalaženje. Zamislite da nema više potrebe za pitati tetu u trgovini gdje što stoji.

4. Realtime Foursquare
Uključivanjem iBeacon-a na vašem uređaju bi mogli postati vidljivi vašim prijateljima u svakom trenutku. Prilikom dolaska na koncert ili izlaska na špicu na kavu, vaš iPhone bi vam mogao pokazati svim vašim prijateljima da ste stigli, bez potrebe da se "učekiravate", a također bi instantno postali nevidljivi jednom kad napustite lokaciju.

 

Pet minuta već radi na mobilnom projektu za jedan od najvećih glazbenih klubova u Londonu, a koji uključuje iBeacon tehnologiju. Više detalja ćete saznati kad ga lansiramo.

U međuvremenu me zanimaju vaše ideje za iBeacon projekte. Sigurno ima nešto čega se ja nisam sjetio ili već pročitao :)