123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vikot's river of random thoughts

iPhone 5 je dosadan. Što je sljedeće?

Viktor Marohnic

Kraj ere inovacija na smartphonima

Prošlotjedna najava iPhone 5 najavljuje kraj jedne ere. Za razliku od iPhone 5 prvi iPhone predstavljen 2007-e je bio revolucionaran uređaj i promijenio je svijet. Veliki touch screen koji se upravlja prstima, za razliku od stylusa, super jednostavan dizajn i software, odlična grafika, to je bilo nešto novo i nevjerovatno. To je bio smartphone o kakvom sam sanjao još od 2000 dok sam još programirao za Palm i PocketPC i nosio okolo Handspring Visor sa GSM modulom.

Svi pokušaji do tad su bili loši i nijedan uređaj nije radio tako lijepo kao iPhone. Idućih par iteracija su bile ogromna poboljšanja. Brzina, novi dizajn, retina display itd… No medjutim ovaj zadnji nema ni blizu ništa tako uzbudljivo. 

Veći telefon. Stvarno???

Sam iPhone 5 event (doduše ja sam ga pratio preko live bloga) je više podsjećao na predstavljanje novog Samsunga ili Nokie. Dva čipa u jednom, jeeeee, veći ekran, A6 procesorr, megabajti, megapikseli, megaherci, tanji telefon, bolja baterija, bla bla bla, te ostali bullshiti za geekove. Fakat isto kao da slušam o novom Nokia telefonu prije pet godina.

A zapravo kad se promisli i šta su zapravo mogli napraviti, a da je baš korisno i novo. Neki kažu NFC ili wireless charging, ne znam baš da bih umro od sreće za tim. 

To je to, nema više ništa novo što se tiče hardware-a.


Što dalje?

Ja bih se kladio na software. Software je jedino mjesto gdje još ima hrpa prostora za inovaciju. Brži procesor i LTE otvara mogućnosti za aplikacije koje će raditi brže i bolje, kao što je ADSL lansirao internet u mainstream (web 2.0) tako bi sad mogli vidjeti i App 2.0. Već ako usporedimo današnje aplikacije za rađene za retina display i iPhone 4 (moji favoriti Spotify, Path, Foursquare ili novi Facebook) i kako one izgledaju u odnosu na ono što smo imali prije godinu dana vidi se ogromni napredak.

A to je dobra vijest za nas. Software je kao što znamo jeftino za proizvoditi i to može skoro svatko. Zlatna groznica zvana mobilne aplikacije je tek počela, a svatko imalo sklon avanturi, već jaše preko Sierra Nevade u potrazi za zlatom ;). Praktički se sav postojeći software koji znamo može ponovo izmisliti za smartphone i tablet uređaje, kao da taj stari nikad nije ni postojao. Nova generacija klinaca može preko noći iz garaže uzeti tržište starim prdonjama koji su zapeli na desktopu i webu.

Da ne bi ovo bilo baš bezvezno blebetanje moram malo to i potkrijepti sa činjenicama. Npr, ima jedan mali ali vrijedan podatak, a to je da se boom interneta u US dogodio tek kad je penetracija prešla 50-60%. Smartphone penetracija globalno je manja od 30%, a u americi je tek prešla 40%. I to je to. Neznam što da još da dodam, osim

“Nadam se da volite brzu vožnju” :).