123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vikot's river of random thoughts

Farmeron!

Viktor Marohnic

Ja vjerujem u Farmeron. 

Jednostavno genijalan proizvod, savršen tajming i svi prvi koraci na pravom mjestu. Još otkad sam prvi put vidio Farmbota :) (na slici desno) opčinjen sam jednostavnošću i genijalnošću te ideje. Imam neki feeling da su dečki naboli stvar koja se uz pravu strategiju može pretvoriti u “billion dollar company”.


Proizvod

Farmeron me jako podsjeća na Intuit. Firma koja je počela sa vrlo niche proizvodom koji je omogućavao lakše popunjavanje poreznih prijava, a u prvoj verziji je odrađivao samo dio posla. Korisnik je morao sve ostalo završiti na papiru ručno. Bez obzira na to, uspjeli su na takvom proizvodu kroz vrijeme izgraditi firmu koja trenutno zarađuje preko tri milijarde dolara godišnje i ima niz vertikalnih proizvoda.

Farmeron je uhvatio nišu koja je totalno zapostavljena, prilično je velika i također postoji još mali milion prilika za dodatne prozvode koje s vremenom mogu razvijati.

Tajming

Zašto pravi tajming? Ovakav proizvod prije pet ili čak dvije godine ne bi imao nikakav prolaz jer ciljani korisnik jednostavno nije bio na nivou tehničke pismenosti da uopče razmišlja o korištenju software-a u svom poslu. Danas svaki farmer ima brzi internet, računalo, tablete i smartphoneove. Zna tko je Zuckerberg, Steve Jobs i zna da je iOS zakon, a da Androida ima sto verzija pa je to problem i da je Symbian propali mobile OS. Takvi ljudi će s oduševljenjem dočekati ovakav software koji je napravljen isključivo za njih i to iz ljubavi za farmerskim poslom.

Što možemo naučiti iz ovoga? Mislim da skoro svaka niša na koju nismo prije pet ili deset godina ni pomišljali danas ima veliki potencijal. Software za frizerske salone, dječje vrtiće, zidare, itd. to sve može biti milijardu dolara vrijedan posao na globalnom nivou. I ne samo to, nego također sav software koji smo prije koristili danas možemo ponovo napisati na način da je prilagođen za mobile ili da se vrti u cloudu i izbaciti stare igrače iz igre. Npr knjgovodstveni software je prvo što mi pada na pamet. Ako niste znali, to čudo koje naši knjigovođe koriste izgleda prethistorijski i prilika samo čeka.

Prvi koraci

Seedcamp, 500 Startups i US based VC. Nema bolje strategije. Farmeron se svega u par mjeseci iz Osiječke pretvorio u Američku kompaniju, dobio top class VC-a on board, te primarno targetira US market. Preskočili su sve Europske investore krenuli odmah na najjače tržište i to im se isplatilo.

PS 

“Pricing per animal” zaslužuje završiti u nekoj knjizi ili muzeju startupa u jednom trenutku.

PPS

Matija i ja smo pričali neki dan, ali mu nisam rekao da ću napisati ovo. Matija, sve najbolje želim i nadam se da je post ok :).

“Mama.

Što zaradim potrošim,

što dobijem izgubim.

Skroz sam bankrot,

Mama.

AZRA - Bankrot Mama