123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Steve Jobs

Vikot's river of random thoughts

Steve Jobs

Viktor Marohnic

Steve Jobs odlazi i osjecam se glupo da ne kazem nesto tim povodom :).

Priznajem, ja sam fan. U zadnjih dvije godine sam postao fasciniran Appleovim pristupom razvoju proizvoda, nevjerovatnim obratom te tvrtke koja je od sigurnog bankrota prerasla u najvecu tvrtku na svijetu (po market capu), skoro pa savrsenim proizvodima, te cinjenicom da im nitko ne moze doci ni blizu vec par godina. 

Ispada da je Jobsova filozofija bila prava od samog pocetka i da zapravo trziste nije bilo spremno za njegov pristup. No medjutim u zadnjih deset godina se promijenila se sturktura kupaca tech proizvoda. To vise nisu vecinom geekovi, inzenjeri i tech savvy ljudi, danas su to obicni ljudi, domacice, studenti, djeca, penzioneri, itd. Appleovi proizvodi su savrseno jednostavni za njih. Prodaja je eksplodirala.

Proucavajuci literaturu o Apple-u ispada da je Jobs svojim pristupom zauvijek u Apple ugradio dvije bitne stvari:

- Apple ne izbacuje proizvode koji su dovoljno dobri. Nasuprot tome sto dosta tvrtki vjeruje da je dovoljno izbaciti proizvod koji je dobar ili malo bolji od drugih Apple izbacuje proizvode samo kad misle da su izvukli maksimum iz tehnologije, materijala i software-a koji se u tom trenutku mogao izvuci. Takav pristup je i do nekoliko puta skuplji, ali to je Appleova filozofija. Proizvodi su mala umjetnicka djela i ljudi trebaju uzivati gledajuci ih i drzeci ih u rukama, na isti nacin kao sto uzivaju gledajuci dobar auto ili fotografiju.

- Appleovi dizajneri provode puno vremena izbacujuci feature iz svojih proizvoda, ne bi li ih ucinili jednostavnijim i razumljivijim sirokim masama. Minimalisticki pristup rezultira jasnim, cistim dizajnom, a nekad i genijalno jednostavnim rjesenjima, kao npr telefon sa jednom tipkom.

Ne vjerujem da se ta kultura unutar Applea moze lako promijeniti. Jobsova pravila ce se slijediti jos dugo i Apple ce jos dugo biti uspjesna tvrtka.

Utjecaj Apple-a i Steve Jobsa i Apple-a na mene kao osobu i moj pristup poslu je ogroman. Hvala ti Steve Jobs za sve sto si nas naucio i za nevjerovatne stvari koje si napravio, a koje su promijenile svijet na bolje. I hvala ti sto konacno imam dobar mobitel i kompjuter ;).

Update: Slucajno pobrisao post u iPhone appu pa sam ge recoverao iz google cachea. Damn,